σε Κοινότητες ΡΟΜΑ στο Δήμο Τοπείρου
Στο πλαίσιο της προσπάθειαs που καταβάλει ο Δήμος Τοπείρου για την ενημέρωση και προαγωγή της υγείας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως των Ρομά , θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» να επισκεφθούν στις 23 Σεπτεμβρίου με την Κινητή Μονάδα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint», κοινότητες Ρομά σε περιοχές του Δήμου Τοπείρου.
Η κινητή μονάδα και οι σταθερές δομές «Checkpoint» που εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι μη κλινικά κέντρα πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής της εξέτασης για τους ιούς HIV, HBV (Ηπατίτιδα Β) και HCV (Ηπατίτιδα C). Είναι σχεδιασμένα για το σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό, ενώ παράλληλα στοχεύουν στην προσέγγιση υψηλού ρίσκου πληθυσμιακών ομάδων. Η λειτουργία τους βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές προερχόμενες από το εξωτερικό.
Οι ωφελούμενοι των δομών εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη βάσει των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διάγνωση της HIV Λοίμωξης σε Κλινικά και μη Κλινικά Πλαίσια» του ΚΕΕΛΠΝΟ και χρησιμοποιεί το ολικό αίμα μέσω τρυπήματος της θηλής του δακτύλου (τριχοειδικό αίμα – finger stick). Βάσει των ίδιων Οδηγιών οι δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης με ολικό αίμα εμφανίζουν υψηλές τιμές ευαισθησίας και ειδικότητας που κυμαίνονται από 99,6%- 100%.