Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σέγκεν.

Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων.

Αύριο, η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, νωρίς το πρωί άνοιξαν και πάλι τα σύνορα και επαναλήφθηκε η σιδηροδρομική επικοινωνία ανάμεσα σε Γερμανία και Αυστρία που είχε διακοπεί από χτες το βράδυ.

Ταυτόχρονα, λόγω του υψηλού ρυθμού εισροής προσφύγων στη Γερμανία, το Βερολίνο επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους στα νότια της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη Σέγκεν.
Χιλιάδες πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι στους συνοριακούς σταθμούς.

Εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn» ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα τρένα κυκλοφορούν και πάλι μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, από τις 7 σήμερα το πρωί, μετά από 12ωρη διακοπή των δρομολογίων.

Υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις στην γραμμή Ζάλτσμπυργκο-Μονάχου, επειδή χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταλάβει τις γραμμές των τρένων.

Η επίσημη ανακοίνωση για την επαναφορά των ελέγχων στους μεθοριακούς σταθμούς, είναι «ώστε να περιορισθεί ο ρυθμός εισροής προσφύγων και να υπάρχει μία τάξη για τους ανθρώπους που εισέρχονται στην Γερμανία. Αλλά και για λόγους ασφαλείας και της ανάγκης για επιστροφή στην ομαλότητα», όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλες, θα εξετασθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων που ζητούν άσυλο στις χώρες-μέλη.
image
Η κατάσταση στην Ουγγαρία προκαλεί ντροπή

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας τα οποία από αύριο θα κλείσουν και πάλι καθώς θα έχει ολοκληρωθεί ο φράχτης με συρματόπλεγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουγγρικών αρχών.

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του και τα δικαστήρια θα επιβάλλουν φυλάκιση σε οποιονδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα ενώ οι Ούγγροι στρατιώτες δούλευαν και το Σαββατοκύριακο για να ολοκληρώσουν τον φράκτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στην μήκους 174 χιλιομέτρων συνοριακή γραμμή με τη Σερβία.

Οι πρόσφυγες που δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα ουγγρικά σύνορα, υποχρεώνονται να κάνουν έναν τεράστιο κύκλο προς τα σύνορα της Κροατίας ή της Ρουμανίας.

Και είναι χιλιάδες ακόμη που καταφθάνουν, επειδή τα σύνορα Ελλάδας προς τα Σκόπια πέρασαν μόνον το Σάββατο προς Κυριακή, 8.500 πρόσφυγες ανακοίνωσε η UNHCR.

Η Ουγγαρία αποτελεί το σημείο ντροπής για την Ευρώπη στο θέμα των προσφύγων, δήλωσε ο Peter Bouckaert της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch.

Η κρίση διχάζει τους Ευρωπαίους

Η απόφαση της Γερμανίας για την επαναφορά των ελέγχων στην μεθόριο με την Αυστρία αποτελεί πλήγμα στην ιστορική απόφαση των ανοικτών συνόρων στις χώρες της ΕΕ.

Η ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της συνθήκης Schengen, αποτελούσε μιας μορφής συμβόλου για τους Ευρωπαίους.

Στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποίησης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.

Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις:

Αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. Όπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.

Πολιτικές τριβές προκαλούν οι αποφάσεις Μέρκελ

Η αδιάκοπη ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές.

Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση ήταν η απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.

Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα «Η Αριστερά» υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», δηλαδή να μειώσει, τις παροχές προς τους πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης