ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις πολιτών από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο κάνουν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, ένα μικρό αλλά τολμηρό βήμα, υπερβαίνοντας το παρελθόν, λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις. Ανοίγουν μια νέα σελίδα, ξεκινούν την προσπάθεια συνεννόησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που δεν εκφράζεται από τον νεοφιλελευθερισμό και τον αριστερό λαϊκισμό.
Ένα διαχρονικό αίτημα για σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς έγινε πραγματικότητα. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Εμείς τολμήσαμε να κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα και η ανταπόκριση του κόσμου είναι ήδη ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Για ένα νέο ρεύμα ιδεών, λογικής, ρεαλισμού με κοινωνικές ευαισθησίες, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, ξεπερνώντας τον διχαστικό λόγο και τις παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ.
Τώρα που οι αυταπάτες είναι παρελθόν. Τώρα που οι μαξιμαλισμοί και τα ψέματα τελείωσαν, χρειάζεται συνεννόηση, συνευθύνη, συνεργασίες.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη μια κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση για την αποτελεσματική και προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, για πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις μας οι οποίες έχουν ένα πρόγραμμα προοδευτικό, αποφασιστικότητα, γνώση, εμπειρία, όραμα. Αυτές, που απέδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν καλλιέργησαν αυταπάτες, δεν επένδυσαν στον εύκολο λόγο, δεν χάιδεψαν αυτιά. Αυτές που δεν έπαιξαν με τον πόνο των ανθρώπων. Αυτές που δεν έφτασαν τη χώρα με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και την οικονομία στη χειρότερη θέση από ποτέ. Αυτοί που απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν πράξη την συνεννόηση πριν τις εκλογές και όχι παραπέμποντας τη μετά τις εκλογές. Αυτές που προσπάθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για ρεαλιστικές αλλαγές του μνημονίου. Αυτές που υπερασπίζονται τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με κοινωνικό έλεγχο και αίσθημα δικαιοσύνης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα παίξει το ρόλο του καταλύτη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κινήσεις πολιτών, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Τώρα είναι η ώρα για την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος ρεαλισμού και λογικής, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό.
Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Μαζί θα δώσουμε τη λύση. Μαζί στην συμπαράταξη για να υπερβεί η χώρα την κρίση με όραμα, σχέδιο και μεταρρυθμίσεις.
Χρήστος Γκαρμπούνης, υποψήφιος βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Ξάνθης