Θερμά υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της έδρας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντριά του ‘Ολγα Δρόσου. Ο απολογισμός είναι συνολικά θετικός, παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω των αβέβαιων συνθηκών και της γραφειοκρατίας.

Ως εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο, θεωρεί και για την Ελλάδα το λεγόμενο “Green New Deal”, το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βασίζεται στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος και ό άνεμος για την απόκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τονίζει.
Η ελληνική οικονομία, κατά την κ. Δρόσου, μπορεί να αναπτυχθεί ιδίως στους τομείς της βιολογικής γεωργίας αυξάνοντας τις εξαγωγές της, του αειφόρου τουρισμού ή της οικονομίας της πληροφορικής που έχει προοπτικές. Εμπόδια αποτελούν τα ενεργειακά μονοπώλια, τα προνόμια, οι επιδοτήσεις προς λάθος κατεύθυνση, η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους εταίρους χρήσιμη, έστω και αν ότι όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν είναι σωστά. Χωρίς να μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με ευρύ συνασπισμό μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, οι οποίες υπάρχουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Φοβάται, όμως, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά.

Για να εξέλθουμε από την κρίση πρέπει, κατά τη διευθύντρια του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, να εφαρμοσθούν οι -προ πολλού αναγκαίες- μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί εθνική συναίνεση για το κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε, ώστε για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέφυγαν, κατά τη γνώμη της, στην ψήφο των εκλογέων, όταν δεν ήξεραν πλέον ή δεν είχαν το θάρρος και τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις τους.

Χαρακτηρίζει το θέμα των προσφύγων δυσεπίλυτο πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποχαιρετίσει τις ξενοφοβικές πολιτικές, να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση για εργασία και να εγγυηθεί μια ταχύτερη και αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου. Διευκρινίζει, όμως, ότι οι δυνατότητες απορρόφησής τους δεν είναι απεριόριστες, ιδιαίτερα αν θέλουμε να αποφύγουμε κοινωνικές αναταραχές. Η Ευρώπη πρέπει κυρίως να περιορίσει τις αιτίες της μετανάστευσης.

Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές, κάτι το οποίο πληρώνουμε τώρα, λέει η κ. Δρόσου, αναγνωρίζει πάντως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέβαλε προσπάθειες και κυρίως ξεπέρασε τον εθνικο-ρατσιστικό τόνο προηγουμένων. Υπογραμμίζει τέλος την αξιοθαύμαστη συμβολή οργανώσεων και ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ