Για όσους απορούν που οι «ενεργειακές ελπίδες» δεν συμμετέχουν στην παρούσα προεκλογική ρητορική των κομμάτων, η απάντηση βρίσκεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Κάτι που καθιστά ασύμφορες τις γεωτρήσεις.

Ήδη οι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες , ματαιώνουν τα νέα προγράμματα. Όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρία εκμετάλλευσης Πετρελαίου και Αερίου στη βόρεια Θάλασσα Oil and Gas Authority (OGA) «η πετρελαϊκή βιομηχανία στη Βόρεια Θάλασσα αντιμετωπίζει σοβαρά και επείγοντα προβλήματα λόγω της κατρακύλας της τιμής του πετρελαίου».

«Υπάρχει ανάγκη και προωθείται η σκέψη οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να καταστούν πλέον αποτελεσματικές και να γίνουν δομικές αλλαγές στην εργασιακή τους πρακτική, ώστε να επιβιώσει η βιομηχανία αυτή», υποστηρίζει ο επικεφαλής της OGA, Andy Samuel σε δηλώσεις του στους «Financial Times» την Δευτέρα.

Ο Σάμιουελ, που είναι επικεφαλής της προσπάθειας για την αναζωπύρωση του τομέα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «φαινομένου ντόμινο» όταν κάποια από τις βιομηχανίες εγκαταλείψει την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και τότε οι άλλες θα πρέπει να διαχειρισθούν τα έξοδα της διατήρησης της λειτουργίας της πλωτής πλατφόρμας- εργοταξίου.

Πάντως, σ΄αυτή την φάση, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις μεγάλες εταιρίες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα επειδή είναι άκρως ανταγωνιστικές η μία ως προς την άλλη, πρόσθεσε ο Σάμιουελ.

Η βιομηχανία πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα έχει πληγεί από την ραγδαία πτώση της τιμής του μαύρου Χρυσού σε ποσοστό περίπου 50%. Από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο αυτού του χρόνου, τα έσοδα της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσαν πτώση75% φτάνοντας μόλις τα £168 εκατομμύρια με περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του OGA.

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα όπως οι Shell, BP, Chevron και Taqa έχουν περιορίσει τα κεφάλαια δαπανών κατά 20%.

Μόνο η Shell περιέκοψε 6.500 θέσεις εργασίας και περιόρισε το κεφάλαιο δαπανών κατά 20%.
Τον Ιούλιο η ΒΡ μείωσε το ετήσιο κεφάλαιο δαπανών κάτω από τα $20 δισεκατομμύρια, με νέα μείωση 13% από την αρχή του χρόνου.

Η Βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κάνει στις εταιρίες νέα πρόταση για φορολογικέ ελαφρύνσεις, καλώντας τες να συνεργασθούν προκειμένου να διατηρηθεί η ζωτικής σημασίας αυτή ενεργειακή βιομηχανία στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του OGA, υπάρχουν ακόμη 23 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αερίου να αντληθούν από τη Βόρεια Θάλασσα.