Μπλόκο στο τελωνείο των Κήπων, με απαγόρευση της διέλευσης όλων των οχημάτων από και προς τη γειτονική Τουρκία, προγραμματίζουν στις 16 Σεπτεμβρίου οι κτηνοτρόφοι κι οι αγρότες του ακριτικού Έβρου, προκειμένου να στείλουν ένα σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας, ενόψει των εκλογών, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Η απόφαση για τη δυναμική κινητοποίηση ελήφθη ομόφωνα σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου στις Φέρες, στην οποία δήλωσαν «παρών» όλοι οι τοπικοί φορείς του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κλάδου του νομού Έβρου.

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι παραγωγών, με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία τον γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο και κυρίως για όσα μεθοδεύονται, για το αμέσως επόμενο διάστημα, σε επίπεδο φορολογίας και όχι μόνο, κατέστησαν σαφές πως ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και ότι αν εφαρμοστούν όσα έχουν ανακοινωθεί, κινδυνεύει άμεσα με οικονομική κατάρρευση.

«Θα κατέβουμε με τρακτέρ και με αγροτικά μηχανήματα και θα κλείσουμε το Τελωνείο των Κήπων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το μπλόκο δεν ξέρουμε ακόμη αν θα είναι προσωρινό ή θα μείνουμε για πολλές μέρες εκεί. Θα εξαρτηθεί», επισήμανε στο Agronews ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Έβρου «Θρακών Αμνός», για να προσθέσει πως «ίσως και να μην είναι η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση, αλλά δεν μπορούμε να στεκόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε τον αφανισμό μας».

Μιλώντας ειδικότερα για τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθούνται για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, ο έμπειρος συνεταιριστής δεν αρνήθηκε πως θα πρέπει και ο κλάδος να αποδίδει ΦΠΑ ή να πληρώνει φόρο, όμως με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα στο χώρο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ούτε και ρεαλιστικό. Όπως εξήγησε, παρότι τελειώνει η πενταετία για τα βιολογικά, οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να μην έχουν πληρωθεί ακόμη και «όχι μόνο κανείς δεν ρωτά για το πώς τα βγάζουν πέρα, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει και ελεγκτές για ελέγχους», ενώ πολλοί παραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί ούτε και για την εξισωτική του 2013 και του 2014, με συνέπεια να αδυνατούν να σιτίσουν κανονικά τα κοπάδια τους και καθημερινά να χάνονται ζώα από ασιτία, αφού συν τοις άλλοις υπάρχει και σχεδόν αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αντιλαμβάνεστε, εδώ ισχύει το ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αντί για φόρους, το μόνο που θα καταφέρουν να πάρουν, θα είναι άλλοι 500.000 άνεργοι, γιατί ποιος νομίζετε θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητούν;» ανέφερε ο κ. Παρασχούδης και συμπλήρωσε πως «με αυτά που δρομολογούνται στον πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει σωτηρία. Θα διαλυθεί τελείως και αυτό το τελευταίο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής».

Πέραν των φορολογικών ζητημάτων και των δραματικών καθυστερήσεων στις πληρωμές, όμως, η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων του Έβρου σχετίζεται και με τη διαμαρτυρία τους για το νέο ισχυρό πλήγμα που δέχεται το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, με την εμφάνιση της οζώδους ποδοδερματίδας στα βοοειδή. Όπως αναφέρεται, στη διοικητική επικράτεια των Φερών έχει νοσήσει ένα μεγάλο μέρος των τοπικών κοπαδιών τα οποία θα οδηγηθούν σε θανάτωση.

«Πριν λίγες ημέρες εξασφαλίστηκε η έγκριση για τον εμβολιασμό των ζώων, αλλά πολύ φοβάμαι πως είναι πλέον αργά», αναφέρει ο κ. Παρασχούδης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «ενώ υπάρχει στην Ορεστιάδα η κτηριακή υποδομή κι ο αναγκαίος εξοπλισμός για να λειτουργήσει εργαστήριο αναφοράς τριεθνούς εμβέλειας (σ.σ. με τη Βουλγαρία και την Τουρκία) όπου θα μπορούσαν να γίνονται τακτικοί εξαμηνιαίοι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια νοσήματα, δυστυχώς ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού κι έχουμε μείνει μόνο με το εργαστήριο αναφοράς στην Αθήνα. Έτσι, όμως, δουλειά δεν μπορεί να γίνει…».