Την θεατρική παράσταση «Πριν το Χάραμα» προτίμησε να απολαύσει ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος μαζί με την οικογένεια και φίλους συντροφιά το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι που έπαιζε κρυφτούλι ανάμεσα στα κλαδιά από τα πεύκα.
Για να πούμε όμως την αλήθεια το ολόγιομο φεγγάρι δεν άφησε παραπονεμένους και αυτούς που παρακολούθησαν την θαυμάσια παράσταση, αφού ανάμεσα από τα πεύκα, έπαιζε κρυφτούλι με την διάθεση των Ξανθιωτών που πήγαν να την απολαύσουν.
Όλες οι ομορφιές της Ξάνθης φυλακίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα βλέμματα και το νου των Ξανθιωτών που γέμισαν ασφυκτικά το θερινό δημοτικό αμφιθέατρο σε μία παράσταση όπου στην κυριολεξία δεν υπήρχε δευτερόλεπτο νεκρό.
P1320892
Πραγματικά, έξω από την άριστη εκτέλεση του λαϊκού μιούζικαλ από τους πρωταγωνιστές τραγουδιστές και ηθοποιούς, οι οποίοι, εναλλάσσονταν σε ρόλο ηθοποιού και τραγουδιστή σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα έτσι όπως ξέρουν μοναδικά να κάνουν οι γεννήτορες αυτής της ιδέας.
Ο τρόπος που ο Μιχάλης Παπαθανασίου και ο Δημήτρης Ρέπας έχτισαν όλο αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα δύσκολα θα βρει μιμητές.
Σαφώς και δεν μπορεί ο θεατής ή ο κριτής της παράστασης να βρει ψεγάδι και να ξεχωρίσει κάποιον από τους συντελεστές. Θα ήταν άδικο.
P1320901
Οι Ξανθιώτες έφυγαν από την παράσταση με ανάμεικτα συναισθήματα κυρίως όμως κατέγραψαν στο νου τους τον τρόπο ζωής, τα λάθη και τα πάθη των πρωταγωνιστών την περίοδο της κατοχής, του εμφυλίου και τις επόμενες δεκαετίες της επίπλαστης ευμάρειας, της πτώσης και το «τελευταίο» πέρασμα από την ζωή.
Θα σταθούμε στο κεντρικό πρόσωπο της απλής και συνάμα πολύπλοκης προσωπικότητας της Μπέττυς Μαγγίρας.
Όλο το σκηνικό στήθηκε σε μία απλή καθημερινή ιστορία εκείνης της εποχής που δεν διαφέρει σε τίποτα από την σημερινή. Η ιστορία στεφανωμένη με επιτυχίες του λαϊκού ρεπερτορίου όλων των εποχών, πλέχτηκε γύρω από την ζωή και την ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας.
Εύγε σε όλους τους συντελεστές αλλά και στους Ξανθιώτες που ποτέ δεν χάνουν το κουράγιο και το κέφι τους στηρίζοντας τέτοιες παραγωγές.
Στην τελική, οι Ξανθιώτες ζουν το όραμά τους κάθε στιγμή, αρκεί οι συντελεστές αυτού του οράματος να μην είναι ψεύτες και υποκριτές και δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς που βάζουν τους κανόνες στα οράματα των πολιτών όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ