Έλαβα γνώση του δημοσιεύματος « Θάσος 5 χρόνια υπομονή θα έρθει το ΕΚΑΒ » του κειμένου που φέρει υπογραφή του κο Παυλικιανού Αλέξανδρου στο xanthitimes.gr της 12 Αυγ 2015, με το οποίο δημοσιεύεται η φωτογραφία μου και υπάρχει το κείμενο με τίτλο τον παραπάνω.
Δεν συνηθίζω να λύνω τα υπηρεσιακά θέματα μέσα από την δημοσιότητα, αλλά αφού προκαλούμαι με ανυπόστατους ισχυρισμούς αναγκάζομαι να διευκρινίσω τα θέματα που θίγονται στο δημοσίευμα.
Για την φράση « δεν βγαίνει ζωντανά να μιλήσει στην τηλεόραση προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής…» θέλω να σας πληροφορήσω, ότι Υποχρέωση του Δημόσιου Λειτουργού στο ΕΚΑΒ δεν είναι η ενημέρωση του λαού, διότι αυτό είναι θέμα των εκπροσώπων των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν το έργο της ενημέρωσης. Καθήκον των διευθυντών είναι να λύνουν τα υπηρεσιακά θέματα, μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος και αυτό γίνεται με το παραπάνω, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Όσον αφορά την φράση « τι έκανε για την Θάσο όπου την άφησε χωρίς όχημα και ένα γιατρό; », σας ενημερώνω ότι στο νησί της Θάσου δεν έχει συσταθεί τομέας ΕΚΑΒ και επιχειρούν ασθενοφόρα οχήματα αρμοδιότητας Κ.Υ. Πρίνου και 4ης ΥΠΕ. Πολλάκις τα τελευταία χρόνια έχω εισηγηθεί τη σύσταση τομέα ΕΚΑΒ στο νησί, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα με έντεκα (11) προσωπικό διασώστες και επιπλέον οχήματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η πρόταση μου προς τα ανώτερα κλιμάκια, χωρίς να είναι δική μου ευθύνη. Παρόλα αυτά, έχω έρθει σε συνάντηση με τον Δήμαρχο του νησιού, τον Διοικητή του Γ.Ν.Καβάλας και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου, προκειμένου με τις παρεμβάσεις μας να καλύψουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, με την έλλειψη ικανού αριθμού πληρωμάτων ασθενοφόρων. Με πλήθος επιστολών μου (ενδεικτικά αναφέρω αρ. πρωτ. 3453/09-12-14, 3498/11-12-14, 3507/12-12-14, 3519/12-12-14, 604/12-03-2015, 683/18-03-2015) πολύ πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος, είχα αναδείξει το πρόβλημα, είχα προτείνει λύσεις, είχα εισηγηθεί την δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο νησί. Επιπλέον σας ενημερώνω ότι, με δική μου πρωτοβουλία, το νησί της Θάσου εντάχθηκε στο σχεδιασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ, για την εθελοντική μετακίνηση προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες.
Σχετικά με την κατανομή των ασθενοφόρων που παραλήφθηκαν από τα Κέντρα Υγείας, σας ενημερώνω ότι, με προσωπικές ενέργειες και την άριστη συνεννόηση με τον Διοικητή της 4Ης ΥΠΕ, ΔΕΚΑ (10) ασθενοφόρα οχήματα παραχωρήθηκαν άμεσα και εντάχθηκαν στην επιχειρησιακή οργάνωση του ΕΚΑΒ Αλεξ/λης και Καβάλας, μέσα σε μια εβδομάδα από την παραλαβή τους.
Για την φράση « Είναι δική της ευθύνη ότι οι συνδικαλιστές απαγορεύεται …………….στην δουλεία τους», σας ενημερώνω ότι, με τους συνδικαλιστές αγωνιζόμαστε μαζί, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, δεν είμαι απλά ένας Διοικητικός Διευθυντής, αλλά ταυτόχρονα ένα μάχιμος γιατρός επείγουσας ιατρικής, που κάθε μέρα υποστηρίζω, αντιμετωπίζω και διακομίζω ασθενείς που βρίσκονται σε βαριά απειλητική για την ζωή τους κατάσταση.
Το θέμα για τη μετακίνηση στο ΕΚΑΒ-Ξάνθης, ενός από τους δυο γιατρούς του ΕΚΑΒ που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ-Αλεξανδρούπολης, παρόλο που διοικητικά δεν είναι σοφό να χαλάσεις κάτι που δουλεύει, για να φτιάξεις δυο μισά, στα πλαίσια της ικανοποίησης της αίτησης της γιατρού να μετακινηθεί στη Ξάνθη, κάναμε πολλές διοικητικές ενέργειες προς την Κεντρική Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αλλά η υπάρχουσα νομοθεσία δεν το προβλέπει. Καλό είναι, όποιος διοχετεύει πληροφορίες στον ΤΥΠΟ, να τις διοχετεύει ολόκληρες, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια ότι δημοσιεύονται ανυπόστατες πληροφορίες και να εκτίθενται.
Το θέμα των συμβάσεων πλωτών μέσων και μέσων αερομεταφοράς για τη μεταφορά ασθενών, δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας και δεν μπορώ να σχολιάσω τις απόψεις που εκφράζονται από τον κο Παυλικιανό.
Τέλος, έχω να προσθέσω στα διάφορα σχόλια του κου Παυλικιανού ότι, όταν ζητάει δηλώσεις από εμένα, να θέτει όποιο θέμα θέλει με σαφήνεια χωρίς δεύτερες σκέψεις και να είναι βέβαιος σε ότι με αφορά, ότι εκτελώ τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν με ζήλο, αξιοπρέπεια, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του ασθενούς, που έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες μας.
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Παραρτημάτων ΕΚΑΒ Καβάλας/Αλεξανδρούπολης

Σοφία Πετροπούλου – Παπαναστασίου
Αναισθησιολόγος Msc