Τραγελαφικό. Αυτή την στιγμή το ΕΚΑΒ στερείται ασθενοφόρων αλλά έχει πάρει όλους τους οδηγούς στην δύναμη του από τα Κ.Υ. Ενώ τα Κ.Υ. της ΑΜΘ διαθέτουν υπερσύγχρονα ασθενοφόρα αλλά δεν έχουν οδηγούς και στην προκειμένη περίπτωση το Κ.Υ. Πρίνου έχει δύο υπερσύγχρονα ασθενοφόρα αλλά έχει έναν οδηγό από τον δήμο ο οποίος προχθές στο επεισόδιο που χάθηκε η ζωή της 62χρονης, το ασθενοφόρο ήταν στο πλοίο για να μεταφέρει την άτυχη γυναίκα στο λιμάνι της Κεραμωτής και αλλοίμονο αν συνέβαινε κάτι έκτακτο σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού, το θύμα θα έμενε στο δρόμο αβοήθητο αφού το μοναδικό ασθενοφόρο ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής με το γνωστό περιστατικό της άτυχης 62χρονης.
Πικρές αλήθειες έβγαλε χθες και προχθές το ρεπορτάζ της xanthitimes.gr και η εκπομπή «ΦΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» στον τηλεοπτικό σταθμό Xanthi Chanel με τον Α. Παυλικιάνο.
Με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στην Θάσο και την κατάληξη της 62χρονης τα στοιχεία του ρεπορτάζ προκαλούν σοκ και δέος και η εικόνα γύρω από την δημόσια υγεία γυμνή, χωρίς ρετούς, ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ελλήνων φορολογημένων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πληθυσμός του νησιού κατά την θερινή περίοδο πενταπλασιάζεται αλλά η όχι η δύναμη σε γιατρούς, βοηθητικο προσωπικό και σε τεχνική υποδομή του Κ.Υ. Πρίνου.
Το Κ.Υ. Πρίνου είναι στην δυτική πλευρά του νησιού μακριά από τον Λιμένα όπου η συγκοινωνία είναι τακτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συντομεύεται έτσι ο χρόνος διακομιδής από το νησί προς το νοσοκομείο της Καβάλας, όπως λένε οι γιατροί δεν εξυπηρετεί. Οι δε γιατροί του νησιού δεν δικαιούνται, λέει το ρεπορτάζ σε περίπτωση εμφράγματος να χορηγήσουν θρομβολυτικό φάρμακο, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς του Κ.Υ. του Πρίνου πρέπει να χορηγηθεί στην πρώτη μισή ή μία ώρα μέχρι να γίνει η διακομιδή που κρατά 4-5 ώρες.
Το δε νοσοκομείο Καβάλας κατάντησε, σύμφωνα με συνάδελφο δημοσιογράφο του νομού ένα πολυιατρείο και τίποτε παραπάνω αφού τα περισσότερα κρίσιμα περιστατικά τα στέλνει στην Αλεξανδρούπολη ή στην Θεσσαλονίκη.
Έγινε προσπάθεια να συνομιλήσουμε με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου της Καβάλας αλλά στάθηκε αδύνατο.
Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού πενταπλασιάζεται το Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού δεν διαθέτει κανένα ιατρικό «στέκ» σταθμό με όχημα και προσωπικό του ΕΚΑΒ ούτως ώστε να διακομίζεται απευθείας το επεισόδιο στο Κ.Υ. και από εκεί μέσω του Λιμένα στην Καβάλα.
Όπως μας ενημερώνουν οι γιατροί της Θάσου από την ώρα που θα ειδοποιηθούν για το συμβάν, ο άτυχος συμπολίτης μας χρειάζεται 4 ολόκληρες ώρες για να μεταφερθεί στην σχετική ασφάλεια του νοσοκομείου Καβάλας.
Επίσης πληροφορούμεθα ότι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ επιθυμούν να επανδρώσουν το νησί, καθώς επίσης ότι, ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπηρετούν δύο γιατροί ΕΚΑΒ οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος, στην Κομοτηνή υπηρετεί ένας γιατρός ΕΚΑΒ, δυστυχώς στην Ξάνθη δεν υπηρετεί κανένας γιατρός ΕΚΑΒ.
Ρωτήθηκε σχετικά η κ. Παπαναστασίου για ποιο λόγο δεν εγκρίνει τις εσωτερικές μετακινήσεις οχημάτων και προσωπικού σε Περιφερειακό επίπεδο για την καλλίτερη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και η απάντηση της ήταν ότι την κύρια ευθύνη για τον τοπικό σχεδιασμό την έχουν τα κεντρικά του ΕΚΑΒ παρ όλο που κάποιες φωνές αναφέρουν ότι μπαίνει φρένο και από το Περιφερειακό ΕΚΑΒ.
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ όπου απαιτηθεί είναι παρόντες και άψογο στην προσφορά των υπηρεσιών και κανένας πολίτης από την ΑΜΘ πλην ελαχίστων περιπτώσεων δεν τους προσάπτει, τουλάχιστον στην Ξάνθη που υπάρχει εικόνα τίποτε το μεμπτό. Όμως, ο σχεδιασμός «μπάζει» και σίγουρα πρέπει να ξαναγίνει.
Σύμφωνα με την κ. Παπαναστασίου, περιφερειακή διευθύντρια του ΕΚΑΒ ΑΜΘ, όλος ο σχεδιασμός έχει προταθεί στην κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και εδώ και 16 μήνες, αναμένονται οδηγίες αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ τηρείται…σιγή ασυρμάτου.
Το κυριότερο δε που μας άφησε άφωνους ήταν ότι οι συνδικαλιστές των εργαζομένων του ΕΚΑΒ δεν τολμούν, υπάρχει σχετική απαγόρευση από την διοίκηση του ΕΚΑΒ, να κάνουν δηλώσεις. Αυτή η «δημοκρατική» φίμωση στους συνδικαλιστές δεν έχει επιβληθεί, τουλάχιστον όσα χρόνια κάνουμε ρεπορτάζ-και είναι τουλάχιστον δύο δεκαετίες και βάλε, δεν την συναντήσαμε πουθενά.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της διακομιδής των επειγόντων είναι το σκάφος του λιμενικού που σε μισή ώρα μπορεί να είναι απέναντι στο νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι μικρό και δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του. Αναζητείται ο Λιμενάρχης της Καβάλας από χθες για να μας πει σε τι ενέργειες έχει προβεί.
Αναζητείται ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας να μας πει αν έχει διαθέσιμα κονδύλια για την μεταφορά των επειγόντων περιστατικών από το νησί στην Καβάλα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας σχετικά με το δυστύχημα αναφέρει: Κατέληξε η 62χρονη που έχασε την ζωή της στην Θάσο με βαριές κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις όπως αναφέρουν οι γιατροί.
Χλαθηκε γιατι ήταν πολύ σοβαρό το τραύμα;
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την διακομιδή;
Δεν γίνεται σωστός κεντρικός σχεδιασμός για την άμεση μεταφορά των σοβαρών περιστατικών;
Τι φταίει; Ποιος φταίει;
Τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλους νέους ανθρώπους;