«Ναι στην πρόληψη, όχι στην τιμωρία». Αυτή είναι η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή το θόρυβο γύρω από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την επιβολή προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες νεοπλασματικές ασθένειες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι «είναι αναφανδόν υπέρ της πρόληψης. Πλην όμως, τάσσεται εναντίον της λήψης τιμωρητικών μέτρων σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών», υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι ο καρκίνος «θερίζει» αλλά και τη διαπίστωση ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Ο ΠΙΣ είναι της άποψης ότι η εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. «Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά και νησιά τα οποία δεν διαθέτουν ούτε ιατρό παθολόγο, πόσο μάλλον εργαστήριο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ τίθεται θέμα ανάπτυξης των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίες σήμερα είναι «αποδυναμωμένες», με αποτέλεσμα η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, να καθίσταται δυσχερής.

Το πλήρες τηλεγράφημα της Ε. Φουσέκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.