Αφορμή η συμπλήρωση 70 χρόνων από το έγκλημα των ΗΠΑ
και τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Πιστή στην παράδοση που θέλει από το 2009 να γίνονται εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 6 Αυγούστου, επέτειο του φρικιαστικού εγκλήματος του ιμπεριαλισμού στη Χιροσίμα και τρεις μέρες μετά στο Ναγκασάκι, η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης βρέθηκε στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη. Τη γνωστή ως Κεντρική Πλατεία με το Ρολόι έμβλημά της, η οποία την Πέμπτη γέμισε με ήχους, στίχους, πολιτικά μηνύματα που συναντήθηκαν με τον καημό και την οργή των λαϊκών ανθρώπων.

Το πρόγραμμα που κράτησε πάνω από δύο ώρες έκρυβε την αγωνία της ερασιτεχνικής δημιουργίας με τον Μαραθώνιο του τρεξίματος για την εξασφάλιση ρεύματος (η Δημοτική Αρχή δεν είχε παραχωρήσει το χώρο και δεν διευκόλυνε καθόλου με την παροχή ηλεκτρικού). Σ’ αυτό περιγράφηκε με κείμενα ντυμένα με ποιητικές αναφορές όχι μόνο το ιστορικό του γεγονότος πριν από 70 χρόνια, αλλά και η πορεία του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας με τους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους αγώνες του με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στα 60 χρόνια ύπαρξης και δράσης του αφειδώλευτα συντρέξαν τις προσπάθειες για το φωτεινό μέλλον του λαού μας.

Οι φωνές του Άρη Τσούλου, του Μουράτ Χατζόγλου και της μικρής Στέργιας Δημητριάδου-Πανίδου, που δεν συμπληρώνουν και οι τρεις μαζί 70 χρόνια, έσμιξαν με τα ταμπλό που θύμιζαν ότι ο πόλεμος έφτασε παντού, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Γάζα, την Ουκρανία, στα ορυχεία στη Σόμα της Τουρκίας, τα ερείπια της βιοτεχνίας στο Μπαγκλαντές που έθαψαν 1129 εργάτες, στα ΕΛΠΕ του Ασπρόπυργου.

Ο ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης από την ίδρυσή της, απήγγειλε ποίημα Ιάπωνα ποιητή και σταχυολόγησε μεγάλους Έλληνες όπως ο Γιάννης Ρίτσος κι ο Φώτης Αγγουλές σε έργα τους που σχολίαζαν με τον τρόπο που η ποίηση ξέρει την αιώνια ντροπή της ρίψης των ατομικών βομβών τον Αύγουστο του 1945.

Ομιλία για την σημερινή πολιτική κατάσταση και τη σύνδεσή της με το «έργο» του ιμπεριαλισμού εκφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης Γιώργος Κολλάρος, Πανεπιστημιακός. Ακολούθησε προβολή βίντεο που ετοίμασαν ειδικά για την ημέρα αυτή οι αγωνιστές μέλη της Επιτροπής και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των εκατοντάδων παρισταμένων.

Δόθηκε η υπόσχεση να συνεχιστεί αταλάντευτα ο αγώνας για να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα, να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες φαντάροι που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ έξω από τα σύνορα, να απεμπλακεί η χώρα από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς που ετοιμάζονται με αφορμή τους τζιχαντιστές ή την αντιμετώπιση των λαθρέμπορων που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.

Στις σημερινές δύσκολες για την Ειρήνη ημέρες η υπόσχεση αυτή βασίζεται στην αισιοδοξία που δημιουργεί η στήριξη των Ξανθιωτών σε κάθε προσπάθεια της Επιτροπής.
Ξάνθη 7/8/2015