Γνώστης του αντικειμένου ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος κ. Κιλίτσης Απόστολος, με απλά κατανοητά λόγια, συμβουλεύει όλους εμάς, είτε γνωρίζουμε κολύμπι είτε όχι, πώς να απολαύσουμε την θάλασσα χωρίς να κινδυνεύσουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι.
Συνομιλώντας με τον λιμενάρχη του Πόρτο Λάγος Σημαιοφόρο κ. Κιλίτση Απόστολο, πληροφορηθήκαμε ότι κάθε χρόνο πάνω από 15 άτομα χάνονται στην θάλασσα την ώρα που κάνουν κολύμπι. Στην περιοχή μας και αυτή την χρονιά είχαμε δύο νεκρούς ένα στο Μυρωδάτο και ένα 18χρονο στην Γλυφάδα.
Το Λιμενικό Τμήμα, όπως ανέφερε είναι κάθε μέρα σε εγρήγορση.
Είναι απαραίτητο τόνισε, ότι η κολύμβηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ελλάδος.
Αναφέρθηκε επί μακρόν σε ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας σε παιδιά του δημοτικού με αντικείμενο την εκμάθηση κολύμβησης και παροχή πρώτων βοηθειών και όπως τόνισε, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία κεντρίζοντας το ενδιαφέρων των μαθητών.
Στην συνέχεια ανέφερε απλές συμβουλές για να αποτραπεί το μοιραίο την ώρα που κολυμπάμε.
Να μην απομακρυνόμαστε από τις ακτές, κολύμπι μετά το φαγητό αφού περάσουν 3-4 ώρες.
Να κολυμπάμε πάντοτε με παρέα και φυσικά αλκοόλ και κολύμπι δεν πάνε μαζί.
Όχι βουτιές αν δεν γνωρίζουμε το βάθος και την ύπαρξη βράχων στον βυθό. Όχι κολύμπι μακρύτερα από τις σημαδούρες.
Απόλυτη προσοχή σε μικρά παιδιά που κολυμπούν. Επιμένοντας σε αυτό το σημείο ο κ. Κιλίτσης ανέφερε ότι το παιδί δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου και δεν αισθάνεται ότι πνίγεται προκειμένου να καλέσει σε βοήθεια. Δεν γνωρίζει τι θα του συμβεί και πρέπει να κολυμπάει σε λίγο βάθος και όχι μακρύτερα από την στεριά 10 με 15μέτρα από τον γονιό.
Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμπι δεν απομακρύνονται από την ακτή και να μην υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους.
Επίσης οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να απομακρύνονται από την ακτή γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Επίσης όταν υπάρχει μεγάλος κυματισμός τα νερά είναι θολά, δεν το διακινδυνεύουμε και μένουμε κοντά στην ακτή και είναι επιθυμητό να κολυμπάμε παράλληλα με την ακτή και όχι σε βάθος.
Τέλος, μιλώντας για την διάσωση και τις πρώτες βοήθειες ανέφερε πώς είναι προτιμότερο να ασχολείται κάποιος που ξέρει όπως ο ναυαγοσώστης. Είναι προτιμότερο κάποιος όταν δεν ξέρει καλό κολύμπι να καλεί σε βοήθεια παρά να προσπαθήσει να σώσει από τον πνιγμό αυτόν που κινδυνεύει με την προϋπόθεση πάντα μέσα στον πανικό να παρασυρθεί από τον κινδυνεύοντας και να πνιγούν και οι δύο.