Συναυλία
«θρησκευτικότητα και μουσικός πολιτισμός στην Οθωμανική ύπαιθρο»
με το μουσικό σύνολο Maye

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 και ώρα 21.00
Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης
Συναυλία «θρησκευτικότητα και μουσικός πολιτισμός στην Οθωμανική ύπαιθρο»
με το μουσικό σύνολο Maye

Η συγκεκριμένη συναυλία θα φιλοδοξούσε να αναδείξει ορισμένες πτυχές του πνευματικού βίου και της λαϊκής θρησκευτικότητας της Ανατολίας, όπως αυτές εκφαίνονται μέσα από μορφές λαϊκής μουσικής έκφρασης της Οθωμανικής υπαίθρου. Έτσι, μέσα από ένα ευρύ οργανολόγιο θα αποδοθούν Μπεκτασίδικα Nefes και İlâhi από την κοινότητα των Alevi, ασίκικα Türkü, καθώς και οργανικά Zeybek, ως χαρακτηριστικά δείγματα της εγγενούς πνευματικότητας που ορίζει τα εν λόγω ιστορικά μεγέθη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού της Ανατολίας.

Το μουσικό σύνολο Maye (Η λέξη Maye (Μαγιέ) είναι περσικής προέλευσης και χρησιμοποιείται από Πέρσες, Τούρκους, Άραβες και Έλληνες, σημαίνει δε την «μαγιά»-βάση από την οποία κάτι ξεκινά να αναπτύσσεται.)είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο έρευνας, μελέτης και ερμηνείας λόγιων και λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της βορειοανατολικής Μεσογείου και της εγγύς και μέσης Ανατολής. Μέλη του εργαστηρίου είναι οι Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας και Σεργιος Βούλγαρης. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά όργανα από τις περιοχές αυτές όπως το Νέι, το Γυαϊλί ταμπούρ, το Βιολί, το Ούτι, η Πολίτικη λύρα, το Πολίτικο Λαούτο, το Σάζι, το αραβικό Μπουζούκ, το Τάρ, το Ντοτάρ, το Ραμπάμπ, η Νταρμπούκα, το Τομπάκ, το Μπεντίρ, το Ντάφ, και το Ρέκ και μέσα από μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτόχρονα σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιώματος, το σύνολο Maye αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνάφειας των ρεπερτορίων αυτών και στην αναπαράσταση μιας περιήγησης στο χώρο της ανατολικής μουσικής.
Είσοδος ελεύθερη

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».
Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας