Αν η 29η Μαΐου του1453 είναι η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού, η 6η Αυγούστου του 1945 είναι η αποφράδα ημέρα του Ανθρώπινου Γένους. Με την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, ο άνθρωπος κηλιδώθηκε ανεξίτηλα.
Ο εθνικός μας συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ζήτησε επανειλημένα απο διεθνείς οργανισμούς την αλλαγή του Ιουλιανού ημερολογίου, προτείνοντας την καταγραφή των γεγονότων πριν και μετά τις ημερομηνίες κατα τις οποίες οι κάτοικοι της Χιροσίμα πρώτα, του Ναγκασάκι αμέσως μετά ΄΄ είδαν ΄΄ τον πυρηνικό όλεθρο.
Εφέτος δεν θα γράψω ούτε για το τι προσπαθήσαμε να πετύχουμε διαχρονικά απο το 1998 στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων σαν μέλη του Συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα την επετειακή ημέρα της 6ης Αυγούστου, ούτε για τη διάσπαση του ατόμου ( α + τέμνω ) την οποία πέτυχε η επιστήμη με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής το 1945.
Το τμήμα πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης συνηγορεί απόλυτα με τις αντιλήψεις του Συλλόγου της Ξάνθης, ενω η ημερήσια εφημερίδα ΄΄ ΜΑΧΗΤΗΣ ΄΄ πρωτοσέλιδα στην επανέκδοσή της απο τον Πάνο Παπαδόπουλο, γράφει προφητεύοντας: Αδελφοποιούνται τα Αβδηρα με Χιροσίμα – Ναγκασάκι.
Στα θέματα αυτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έχει αποφανθεί.
Κάτι που αν το πράξει θα το φέρει μέσα στα πρώτα δέκα της παγκόσμιας κατάταξης.
Ούτε ο Δήμος Αβδήρων.
Ούτε το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα.
Πριν τα μνημόνια, ακόμα όμως και τώρα, εμφανίστηκαν ως τα μάλιστα ειδήμονες οι λεγόμενοι ΄΄ ειδικοί σύμβουλοι ΄΄.
Αν ρωτούσα τον Νίκο Αλέφαντο τι είναι οι ΄΄ ειδικοί ΄΄ σύμβουλοι, θα μου έλεγε: τα πάντα όλα.
Αν ρωτούσα τους συνταξιούχους που συνοστίζονται απο τα άγρια χαράματα εξω απο τις Τράπεζες, θα μου έλεγαν: τον κακκό τους τον καιρό.
Αν ρωτούσα ενα συγκεντρωσιάρχη των καλών εποχών των κομματικών συγκεντρώσεων – οχι πως τώρα άλλαξαν πολλά – θα μου έλεγε: κάτι σαν τον Τάσο Μπιρσίμ στην επεξεργασία της εικόνας. Κάνει τους 50 να μοιάζουν 50.000.
Αντιγράφω στη συνέχεια λίγο απο τον πρόλογο του κορυφαίου Ιστορικού της Θράκης Πέτρου Γεωργαντζή Δρ. Θ. στο επίτομο έργο του: ΑΒΔΗΡΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ( 2006 ) ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς του πυρηνικού ολοκαυτώματος, πολύ περισσότερο για να καταλάβετε γιατί άνθρωποι που θα μπορούσαν με τις γνώσεις, το κύρος, την τεκμηρίωση, να στείλουν τον τόπο σε ύψη στρατοσφαιρικά, συνειδητά παραγκωνίζονται. Προέχουν οι κομματικοί φίλοι, οι λογής – λογής υποχρεώσεις, οι ΄΄ ειδικοί σύμβουλοι ΄΄. ΑΦΕΡΙΜ!!!
΄΄ Απο της 6ης Αυγούστου 1945, απο την ημέρα δηλαδή, κατά την οποίαν ρίφθηκε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η ανθρωπότητα σκέπτεται, ενεργεί, δημιουργεί αλλά και οραματίζεται η εποικοδομεί το αύριόν της, υπο την σκιά και τον τρόμο του μεγάλου μανιταριού της ατομικής βόμβας αλλά και την ελπίδα της ειρηνικής χρήσεως της ατομικής ενέργειας, χωρίς όμως παρενέργειες και κατάλοιπα.
Απο την ημέρα εκείνην ήλθε, η μάλλον επανήλθε, στην παγκόσμια επικαιρότητα και ο πρώτος εισηγητής και διδάσκαλος της ατομικής θεωρίας, ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης… ΄΄.
Οι φορείς, οταν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων, εμπνέουν σεβασμό, εκτίμηση, καταξίωση, αγάπη.
Επι του προκειμένου, στην περίπτωση των Αβδήρων, ερωτώ τους σχετιζόμενους προαναφερόμενους φορείς, όπως και την Περιφέρεια. Έχετε σκοπό να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων η να πάρουμε τους μαθητές απο τα τοπικά Λύκεια, τα Γυμνάσια, τους φοιτητές, να τραβήξουμε μπροστά;

Στέλιος Αρσενίου